Loeplamp

February 27, 2011 at 6:33 pm | Posted in Nederlands | 4 Comments
Tags:

Ruimte
Als ik uit een koffer moet leven gebruik ik een minikussentje dat in een vriesdoos past. Een afdekdoek gevoerd met stug vilt (ondertapijt) geeft me toch voldoende werkruimte. Het beperkt de mogelijkheden tot kleine werkstukken met dun garen. Het knusse licht in hotels is dan echt niet voldoende en ook een loep is geen overbodige luxe. Dus heb ik een compacte loeplamp aangeschaft. De doos was nog groot voor in een koffer, maar los neemt de loeplamp niet veel ruimte in tussen de kleding.
Stroombron
De ledlampjes werken zowel op een adaptor als batterijen. Vergeet niet de batterijen te verwijderen tijdens het vervoer. De koffer hoeft niet van binnen verlicht te worden doordat onbedoeld op het knopje gedrukt wordt.
Zes ledjes
De leds geven relatief helder licht, vooral omdat je het dicht op het werkt kunt richten. Maar omdat het zes lampjes zijn, krijg je ook zes schaduwen per speld. Goed zichtbaar bij de blauwe hulpspeld als je inzoomt op de foto. Het koperdraad krijgt er ook extra schittering door. Voor normaal garen en niet te veel spelden zal het minder problemen opleveren.
Diameter van de loep
Hoewel ik voor de grotere variant van de loeplamp heb gekozen, heeft de loep slechts een diameter van 9 cm. Met een grotere afstand is de vergroting sterker, maar ook de kans dat je het werk feitelijk met maar één oog ziet.
Rand
Sommige verkopers adverteren met het ontbreken van een rand, suggererend dat er daardoor geen onzichtbaar gebied overblijft. Maar de vergroting zelf veroorzaakt al een onzichtbare rand om het werk. Gelukkig zit er geen inzetlens in. Voor naaldkant zou het een voordeel kunnen zijn, maar bij het klossen heb je er alleen maar last van.
Onafhankelijk
Praktisch is dat lamp en loep elk een eigen flexibele arm hebben. Je kunt de loep daardoor richten zoals het je zelf uitkomt, en de lamp zonder anderen te hinderen.
Conclusie
Voor kortere periode (zoals ‘s avonds na het diner) is het prima, maar thuis heeft deze loeplamp toch niet mijn voorkeur.

Advertisements

4 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. ziet er prima uit als reislamp.
  in de betere hotels heb je vaak wel een bureaulamp, maar niet met een led verlichting erin. (tekortkoming dus :)voor alle mensen die aan handwerken doen.

  Natuurlijk kun je ook een soort van mijnwerkers lampje kopen en een verlengde loup erop schroeven maar of dat het nou gaat worden …. 🙂
  Nee prima oplossing dus voor je vakantie’s.

  Groetjes van Marianne de Wit.

 2. Een daglichtlamp is altijd nog beter als ledjes. Maar ledjes springen zuiniger om met je batterijen. Stopcontacten zitten namelijk vaak ook niet waar je ze nodig hebt.

  Zo’n mijnwerkerslampje heb ik in het verleden ook geprobeerd. Maar wat denk je dat je gesprekspartner er van vindt als je opkijkt van je werk om hen/haar aan te kijken? Bovendien kun je in de lampvoet meer batterijen kwijt dan op je hoofd. Daar kunnen dan weer meer ledjes op branden en dus heb je meer licht.

 3. Een andere waardevolle opmerkking gevonden op http://www.mail-archive.com/lace@arachne.com/msg35753.html

  Gebruik een gecombineerde concave + convex lens. Dan zit je niet een schermgebied omringd door een vager gebied. Een ander idee uit dezelfde discussie: gebruik lenzen uit oude fototoestellen gebruiken.

 4. Naar aanleiding van een vraag van een lezer waar de lamp te koop is: De afgebeelde lamp is van het merk “Bright light” het assortiment is inmiddels gewijzigd. De lamp is via diverse winkels te koop, zowel online als offline.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.